Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Minden, amit tudni érdemes a tejallergiákról

Megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket a tejallergiáról!

A köztudatban gyakran összemosódik a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, pedig fontos, hogy a két állapotot külön kezeljük.

Míg a laktózérzékenység egy intolerancia, ami tulajdonképpen a tejcukor emésztési zavarát jelenti, addig a tejfehérje allergia a tej fehérje összetevőire adott allergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak.

 

Mit jelent a laktózintolerancia?

Gyakran hallhatjuk idősebb korosztálytól, de kisgyermekektől és fiatal felnőttektől is, hogy ,,nem bírják” a tejet vagy a tejtermékeket. Ennek hátterében állhat tejfehérje allergia is, de legtöbbször laktózintolerancia okozza. A laktózintolerancia a tejcukor emésztési zavarát jelenti. A laktóz a tejben található kettős cukor (diszacharid), melyet, ahhoz, hogy fel tudjon szívódni, a vékonybélben egyszerű cukrokká kell lebontani (glükózra és galaktózra). Magát a bontást a vékonybélben a laktáz enzim végzi el. Ha ez az enzim valamilyen okból kifolyólag hiányzik a szervezetből, a tejcukor nem tud lebomlani, ezáltal felszívódni sem, így továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott jelenlévő bélbaktériumok erjesztve bontják le, ami miatt nagyfokú gázképződés indul be, ami a puffadás mellett az egyik leggyakoribb tünetté válik. A bontatlan laktóz a vastagbélben még vizet is vonz magához, melynek következtében hasmenés alakul ki. A tejcukorérzékenység tünetei lehetnek még a rossz közérzet, gyomorfájdalom és hányinger is. A panaszok körülbelül fél órával a tej vagy tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek, azonban súlyosságuk nagyban függ az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségétől és minőségétől.

 

Mi okozza a laktózintoleranciát?

A tejcukor bontó enzim több okból kifolyólag is hiányozhat szervezetünkből. Hiányozhat születéstől fogva, így a csecsemő már az anyatejet sem tudja megemészteni, ez a ritkább típusa. Gyakoribb, hogy a kor előrehaladtával csökken le a laktáz enzim aktivitása, tulajdonképpen ez egy természetes folyamat, mivel tejcukorbontó enzimre addig van szükségünk, míg anyatejet fogyasztunk. A sok tejet és tejterméket fogyasztó népcsoportoknál, azonban a csecsemő és kisgyermekkor után is termelődik ez az enzim. A tejcukorérzékenység ezen két típusát elsődleges laktózérzékenységnek nevezzük, ezek genetikailag meghatározottak. Másodlagos tejcukor-intoleranciáról akkor beszélünk, ha a laktázhiány valamilyen betegség következtében alakul ki, mint például krónikus hasmenés, fertőzés, hosszú antibiotikum kúra vagy kezeletlen gluténérzékenység. A világ felnőtt lakosságának körülbelül 75%-a laktózérzékeny, főleg genetikai meghatározottsága miatt aránya földrajzi területenként változik. Azoknál a népeknél, ahol alapélelmiszer a tej és a tejtermékek, ott nagyobb a laktóz tűrő képesség, így Európa északi területein kevesebb, míg Dél-Európában több a laktózérzékeny. Mivel ázsiai, afrikai és amerikai területeken nem volt jellemző a tejfogyasztás, így a népesség nagy százalékát érinti a laktózintolerancia.

 

Miben található laktóz?

Laktóz nem csak a tejben és a tejtermékekben, hanem rejtetten számtalan élelmiszerben fordulhat elő, mint adalékanyag. Mindig figyelmesen olvassuk el az elfogyasztandó ételek, italok címkéjét. Nem csak az ételekre és italokra kell odafigyelnünk, hanem a gyógyszerekre is, mivel ezekben segédanyagként gyakran előfordul laktóz.

 

Mit jelent a tejfehérje allergia?

A tejfehérje allergia a tej fehérje összetevőire adott allergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak. Az allergén bejutása után a tünetek jelentkezhetnek azonnal, de órákkal, napokkal később is. Mivel a tej, a tejtermékek vagy az azt tartalmazó étel először a tápcsatornával érintkezik, így a legjellemzőbb tünetek, mint a puffadás, hasmenés, súlyos esetben véres széklet, vagy akár székrekedés, itt alakulnak ki. A gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakori még az is, hogy a bőrön illetve a nyálkahártyán jelentkeznek elváltozások. Így tejfehérje allergiára utalhat az ekcéma, a csalánkiütés is, de a száj és garat nyálkahártyájának a megduzzadása miatt fulladás is felléphet. Az allergén még a tüdőben is kiválthat panaszokat, mely leggyakrabban asthma formájában jelentkezik.

 

Hogyan kezelhető a tejfehérje allergia?

A tejfehérje allergia általában 3 éves kor alatt jelentkezik, és ha szigorú tejmentes diétát folytatunk, akkor ez az állapot meg is szűnhet. Mivel allergia az életünk során akármikor kialakulhat, így egyre gyakoribb a felnőttkori formája is. Nagyon fontos, ha bármilyen panaszunk van és azt bizonyos ételekkel tudjuk összefüggésbe hozni, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki magunkat a megfelelő szakorvossal, gasztroenterológussal vagy allergológussal. A tejfehérje allergia egyetlen kezelési módja a tej és a tejtermékek elhagyása az étrendből. Ha a diagnózis feltételezéseken alapul, akkor fontos tápanyagokat vonunk meg magunktól, aminek következtében hiányállapotok alakulnak ki.

A tejmentes táplálkozás lényege, a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből. Ami elsőnek talán könnyűnek tűnhet, de mivel az élelmiszeripar adalékanyagként sokszor használ tejszármazékokat, így nagyon nagy odafigyelést igényel az elfogyasztandó táplálékok összetétele. A The Bridge termékei növényi alapanyagokból készülnek, így tejfehérje allergiások nyugodtan fogyaszthatják őket.

 

Mi a teendő, ha ''nem bírod a tejet''?

Nagyon fontos, hogyha a tejfogyasztással összefüggően tüneteket észlelünk, ne öndiagnosztizáljunk, hanem a megfelelő szakorvoshoz forduljunk, és vizsgáltassuk ki magunkat. A laktózérzékenység tünetei más, akár súlyosabb betegségre is utalhatnak, valamint a gyakran összekevert tejcukor-intolerancia és tejfehérje allergia más-más diétával kezelhető, így fontos ennek is a tisztázása. A laktózintolerancia kivizsgálásában leggyakoribb módszerek a fájdalommentes H2-kilégzési teszt, és a szintén fájdalommentes genetikai vizsgálat.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség táplálkozás tejmentes

Keresés